GEZİ STAJI
Gezi stajımda bugün son anda dikkatimi çeken heykeltraş ustası olan Fahir Kuzu'nun küçük atölyesine gittim.
Diğer zanaatkarlarla olduğu gibi Fahir Kuzu ile de aynı konular hakkında konuşmayı amaçladım. Kendisine de kullandığı malzemeler, aletler ve üretim aşaması hakkında sorular sordum.
Heykel yapımında çamur, kil, seramik çamuru ve şamotlu kil gibi malzemelerin kullanıldığını söyledi. Kullanılan aletler ise ; modelaj kalemi, spatula, bıçak, çekiç gibi aletlerin yanında elle form verildiğini de ekledi.
Heykel yapımına başlarken ilk olarak ince demir çubuklar yardımı ile bir iskelet kuruluyor. Yapılacak işle ilgili iskeletin formu belirlendikten sonra kille şekillendirip alçı yardımıyla kalıp alınıyor. Alçı ile alınan kalıplar parça parça olarak alınıyor ve daha sonra birleştiriliyor. Yapılan bu kalıplar kilden çekiç ve bıçak yardımı ile ayrılıyor. Kalıpların içine polyester, bronz, bakır, demir de dökülebiliyor. Bu işlemler bittikten sonra son olarak heykel temizlenip boyası yapılıyor.
Fahir Kuzu ile sohbetim bittikten sonra yaptığı işleri incelemeye başladım.
Yaptığı işlere bakıp oradan ayrıldıktan sonra gezi stajımın da sonuna gelmiştim. Cam,seramik ve heykeltraş zanaatleri hakkında bilgi alıp bazılarında deneme fırsatı bulduğum için burada geçirdiğim günler benim için çok keyifli oldu. Artık gezi stajımın da sonuna geldiiim :)