21 Ekim 2013 Pazartesi

 

   Üretim Stajı 3. Gün ( 21.06.2013 )

  Stajımızın üçüncü gününde bankımızın kurulum aşamasını gerçekleştirdik.    



Kurulum aşamasında parçaların iyice birleşmesi için artan parçalardan birini ara yüzey olarak kullandık ve çekiç yardımı ile tam olarak yerleşmesini sağladık.



20 Ekim 2013 Pazar

   

    GEZİ STAJI

  Gezi stajımda bugün son anda dikkatimi çeken heykeltraş ustası olan Fahir Kuzu'nun küçük atölyesine gittim.


  Diğer zanaatkarlarla olduğu gibi Fahir Kuzu ile de aynı konular hakkında konuşmayı amaçladım. Kendisine de kullandığı malzemeler, aletler ve üretim aşaması hakkında sorular sordum. 
  Heykel yapımında çamur, kil, seramik çamuru ve şamotlu kil gibi malzemelerin kullanıldığını söyledi. Kullanılan aletler ise ; modelaj kalemi, spatula, bıçak, çekiç gibi aletlerin yanında elle form verildiğini de ekledi. 
  Heykel yapımına başlarken ilk olarak ince demir çubuklar yardımı ile bir iskelet kuruluyor. Yapılacak işle ilgili iskeletin formu belirlendikten sonra kille şekillendirip alçı yardımıyla kalıp alınıyor. Alçı ile alınan kalıplar parça parça olarak alınıyor ve daha sonra birleştiriliyor. Yapılan bu kalıplar kilden çekiç ve bıçak yardımı ile ayrılıyor. Kalıpların içine polyester, bronz, bakır, demir de dökülebiliyor. Bu işlemler bittikten sonra son olarak heykel temizlenip boyası yapılıyor.
  Fahir Kuzu ile sohbetim bittikten sonra yaptığı işleri incelemeye başladım.






  Yaptığı işlere bakıp oradan ayrıldıktan sonra gezi stajımın da sonuna gelmiştim. Cam,seramik ve heykeltraş zanaatleri hakkında bilgi alıp bazılarında deneme fırsatı bulduğum için burada geçirdiğim günler benim için çok keyifli oldu. Artık gezi stajımın da sonuna geldiiim :)

  

   

    GEZİ STAJI

  Gezi stajımda bugün cam ustası olan Belgüzar Usta ile röportaj yapıp bir kaç küçük deneme yapacaktım. Karar verdiğim gibi Belgüzar Usta'nın küçük dükkanına gittim ve ilk olarak onunla konuşmaya başladım. 




Belgüzar Usta



  Belgüzar Usta ile konuşmaya başladığımda kendisine , kullandığı malzemeleri, aletleri ve uyguladığı yöntemleri öğrenmek üzere sorular yönelttim.

  İlk olarak kullandığı malzemeyi söyleyerek onun hakkında bilgi vermeye başladı. Kullanılan malzeme camdır ve cam silisli kumun eritilmesiyle elde edilir. Belgüzar Usta bu soruyu bitirmeden önce camın ne zaman bulunduğu hakkında da bilgi verdi. Camın aslında ilk defa ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmese de M.Ö.1551-1527 yılları arasında bulunduğunu söyledi.
  Belgüzar Usta daha sonra kullandığı aletler hakkında konuşmaya devam etti. Kullanılan aletler ; değişik renklerde cam çubuklar , şalümo , mandrel (tel çubuk ), oksijen tüpü ve yapılan ürünlerin soğumasına yardımcı olan özel bir soğutma kumu kullandığını söyledi.
  Cam ustamız Belgüzar Usta ile röportajım bittikten sonra kendisi bana bazı yöntemlerle yapabilceğim küçük şeyleri göstererek denememe izin verdi.


Boncuk yapımı gösterimi




  • Boncuk yaparken ilk olarak oksijen tüpünü açarak şalimo üzerine gelen ateş ayarlanıyor. Daha sonra cam çubuklardan bir tanesi alınarak yavaşça ayarlanan ateşe doğru yaklaştırılıyor. Cam çubuk gelen ateş ile erimeye başlıyor. Erime başladıktan sonra bir elde cam çubuk bir elde de mandrel adı verilen tel çubuk bulunuyor. Cam çubuk erimeye başladığında mandrel üzerine akıtılıyor ve boncuğun şeklini alması için bu erime anında mandrel devamlı olarak çevriliyor. Bu işlemde bittikten sonra yapılan boncuk soğumaya bırakılıyor.
                                                 
                                               
        


Boncuk yapımı denemesi :)

  Belgüzar Usta son olarak cam üfleme sanatını göstererek onu da denememde yardımcı oldu. Cam üfleme sanatında ilk olarak cam çubuklardan biri alınarak şalümodan gelen ateşle birlikte ucu eritiliyor ve istenilen ölçüye gelene kadar çubuğa üfleniyor. Fakat bu üfleme işleminin çok sert bir şekilde olmaması gerekiyor. Üfleme işlemi de bittikten sonra cama son şeklini vermek için gerekli el aletlerini kullanarak işleme son veriliyor.
  Cam Ustamız bu işlemide gösterip bitirdikten sonra bir cam çubuğu da benim için hazırlayarak denememe yardımcı oldu ve bana küçük bir tüp yaptırdı. Cam tüp yapma işlemlerimiz bittikten sonra Belgüzar Usta tüpün keskin ucunu şalimoda bulunan ateş yardımıyla ısıtırak yok etti.




  Bu işlemde bittikten sonra dükkandan ayrıldım. Sanatçılar Çarşısından ayrılırken diğer dükkanlardan bağımsız bir binanın altında bulunan heykeltraş ustasının çalışması bende merak uyandırdı ve gezi stajımda bu zanaatinde bulunmasınıda istiyordum. Bu yüzden bir sonra ki gün tekrar buraya gelip usta ile konuşmaya karar vererek günümü sonlandırdım.






   

    GEZİ STAJI

  Stajımın bu gününde Adnan Usta ile konuşarak yaptığı iş hakkında bilgi alıp orada bulunan örnekleri inceleyecektim. Adnan Usta ' fimo hamuru ' kullanarak çeşitli aksesuarlar yapıyor. 
  Adnan Usta ile konuşmaya ilk olarak fimo hamuru hakkında bilgi almak istediğimi söyleyerek başladım. Söylediği şeyler şunlardı ;
  • Fimo hamuru aslında polimer kil olarak geçiyor. 
  • Oldukça yumuşak, kolayca istenilen şekil verilebilen ve oyun hamuruna benzeyen bir modelleme malzemesidir.
  • Renkleri birbiriyle kolayca karışabildiği için renk yoğunluğu istenildiği derecede azaltılabiliyor veya çoğaltılabiliyor.
 Adnan Usta'dan fimo hamuru ile ilgili aldığım bu bilgilerden sonra kullandığı diğer malzemeleri sorarak konuşmaya devam ettim. Bu soruyu sorduğum zaman sadece kolye yaparken ekstra olarak boncuk kullanıyorum dedi. 
  Konuşmaya devam ederken yaptığı şeylere bakarak nasıl şekil veriyorsunuz diye sorduğumda ise kalıp ya da başka bir şey kullanmadığını bütün şekli ellerini kullanarak verdiğini söyledi.
  Son olarak fimo hamuruna bütün şekli verip istediği şeyi yaptıktan sonra fırınlama işlemine geçerek yapılan ürünü sertleştirip hazır hale getiriyordu. 
Adnan Usta 

 Fimo Hamuru

Fırınlanmış Hazır Hale Gelmiş Bazı Harfler






















Adnan Ustanın yaptıklarından bazı örnekler

  Fimo hamurunun bir diğer özelliği ise ; örneğin hamurları birleştirip bir surat figürü oluşturulduğunda onu her kestiğimizde surat figürü aynı şekilde devam ediyor. 


18 Ekim 2013 Cuma

   

    GEZİ STAJI

  Stajımın bu aşamasında sıra Sanatçılar Çarşısını gezmeye gelmişti. Çarşıyı gezmeye başladığımda ilk olarak ne tür zanaatlerin yapıldığını inceledim. Zanaatkarların küçük dükkanlarına girerek içlerinde nelerin bulunduğunu, hangi ürünlerin kullanıldığını gözlemledim. Bunları incelerken içeride bulunan zanaatçılar ile konuşup hangisinin daha çok dikkatimi çektiğine karar verip onlarla bir deneme yapıp yapamayacağım hakkında bilgi alarak seçimimi yaptım. Dikkatimi çeken yerlerden biri cam ustası olan Belgüzar Usta , diğeri ise seramikten takı yapan zanaatkar Adnan Usta idi.


Sanatçılar Çarşısına Giriş

 

    GEZİ STAJI

  Gezi stajıma devam ederken , Sanatçılar Çarşısında dolaşmaya başlamadan önce ilk olarak Kadiköy'ü gezerek stajımın bir gününü bu şekilde değerlendirmeye karar verdim.

   Kadiköy konumu ve ulaşım kolaylıklarından dolayı turistlerinde çoğunlukla tercih ettiği bir yerdir. Kadiköy denilince akla gelen ilk yerlerden birisi de Moda sahilidir. Bu sahilde yürümek ve bisiklete binmek büyük bir keyiftir :) Alışveriş, yemek, sinema ve tiyatro için ise vazgeçilmez yerlerden biri de tabi ki Bahariye Caddesidir. Haydarpaşa, yine Kadiköy'e gelindiğinde görülmesi gereken yerlerdendir. Muhteşem bir mimariye sahip olan Haydarpaşa Tren Garı kesinlikle görülmelidir. 


  

    GEZİ STAJI


Gezi Stajı için kriterlerimiz;


-İncelenecek zanaatin -geleneksel olmak zorunda değil- aktarılabilir bir bilgi birikimi içermesi. 
-Gidilen yerin görsel ve yazılı olarak belgelenmesi. 

-Zengin bir sürece sahip olması. Kendi maddi kültürünün olması -makinalar, el aletleri.

-Sürecin elle tutulur -tangible- bir çıktısının olması.


Bizden istenenler;


-İncelenen zanaatin bulunduğu bölgenin detaylı incelemesi (nerede yer alıyor, çevresinde neler var ve çevresi ile ilişkisi nasıl)

-Yapılan işin (zanaatin) malzeme ve onun da çevre ile olan ilişkisinin incelenmesi. Ör. Hammadde orada mı çıkıyor? Ya da o iş için gerekli bir malzeme/parça oralarda mı üretiliyor?

-Atölyenin detaylı bir şekilde belgelenmesi. Fotoğraf, video, metin. 

-Usta/Tasarımcı ile röportaj (soruların daha çok yaptığı işi anlatmaya yönelik olmasına çalışılmalı).

-Sürecin diyagramatik -fotoğraflar ile değil!- anlatımı -Hammaddeden ürüne + kullanılan alet ve makineler-.

-Ürün örnekleri 

   Gezi stajı için inceleyeceğim zanaatin ne olduğuna karar vermeden önce ne tür bir işin beni daha çok heyecanlandıracağına anlamak için kısa bir araştırma yaptım. Araştırma yaparken Kadiköy'de bulunan Sanatçılar Çarşısının dikkatimi çekeceğini düşünerek stajımı burada yapmaya karar verdim. 

   Gezi stajım başlıyoor :)

17 Eylül 2013 Salı


   Üretim Stajı 8.Gün ( 28.06.2013 )

 Stajımızın son gününde bitirmiş olduğumuz banklarımızı E3 binasının balkonuna çıkartarak hocalarımız ile staj hakkında son konuşmaları yaptık ve bankların hepsine teker teker bakarak hocalarımızdan yorumlar aldık. Artık stajımız bitti ve tatili zamanııı :)

  






**Bu arada unutmadan, bankımızın adı #occupybench :)




   Üretim Stajı 7.Gün ( 27.06.2013 )

  Bugün bankımıza son uygulamaları yaparak hazır hale getirdik. Hazırladığımız kolajı üst tablaya yapıştırdık ve kurumasını bekledik. Kuruduktan sonra üzerine vernik uygulayarak bankımızın yapımını bitirdik. 

 


   Üretim Stajı 6.Gün ( 26.06.2013 )

  Bugün de bankımıza tekrar 2 kat boyamızı uygulayarak kurumaya bıraktık. Yapacağımız kolaj için gazeteler bulup Gezi Parkı ile ilgili haberleri seçtik ve kesmeye başladık. Bu işler bittikten sonra birkaç kolaj denemesi yaptık.

  


 
   

Üretim Stajı 5.Gün ( 25.06.2013 )

  Stajımızın bu gününe dün karar verdiğimiz yapıştırıcı ve boyayı alarak başladık. İlk olarak bir kapta az miktarda yapıştırıcı hazırlayarak artan parçalar üzerinde denemeler yaptık. Yapıştırıcıyı önce MDF'ye daha sonra yapıştırdığımız gazetenin üst yüzeyine ince tabakalar halinde uyguladık.Daha sonra bankımıza 2 kat siyah boyayı uygulayarak kurumaya bıraktık. 

* Yapıştırma işlemi bittikten sonra aynı gün denememiz üzerinde arkadaşlarımızdan aldığımız bazı vernikleri denedik ve mat sprey vernik kullanmaya karar verdik. 









Üretim Stajı 4. Gün ( 24.06.2013 )

 Üretim stajımızın dördüncü gününde bankımız için bir konsept belirledik. Konseptimiz ise Gezi Parkı ile ilgili çıkan haberleri kullanarak bir kolaj yapmaktı. Bu kolajı sadece üst tablada kullanıp geri kalan parçaları ise mat siyah sprey boya ile boyamaya karar verdik. Gazete kağıtlarını yapıştırma işleminde duvar kağıdı yapıştırıcısı kullandık. Bunun nedeni duvar kağıdı yapıştırıcısının daha dayanaklı ve sağlam olmasıydı. Bu seçimlerimiz üzerine malzemeleri almaya karar verip günü tamamladık.

   Üretim Stajı 2. Gün ( 20.06.2013 )  

  Üretim stajımızın ikinci gününde CNC'de bankımızın kesimini yaptık. Bağlantı noktalarında bazı sorunlar yaşadık ve yaşadığımız sorunları ( kesim payı bırakmadığımız için bağlantı noktaları sıfıra sıfır oluyordu ) zımparalayarak giderdik. Zımparaladıktan sonra bankımızın kurulumunu diğer güne bıraktık. 


  




  
 
  


Üretim Stajı 1.Gün ( 19.06.2013 )

  Üretim stajımızın ilk gününde bankımızı CNC'de kestirmek için gereken ayarları tamamladık. Bankın kesimini yapan ilk arkadaşlarımızda çıkan bazı sorunlar düzeltilirken bizimde kesimde aynı sorunu yaşamamamız için değiştirmemiz gereken bazı noktalar oldu ve planlandığı gibi olmadığı için süreden dolayı bizim bankımızın kesimi diğer güne kaldı.

   


4 Eylül 2013 Çarşamba

   Teknoloji Stajı 3. Gün ( 14.06.2013 )

  Stajın üçüncü gününde Visual Mill eğitimi aldık. Modellediğimiz bankı bu programa aktararak CNC için hazır hale getirecektik. 
   
   İlk olarak, SpaceClaim'de basit bir parça çizerek Rhino dosyası olarak kaydettik ve onu Visual Mill'e aktarıp, CNC için gerekli ayarları bu parça üzerinden öğrendik.

  




 Dikkat etmemiz gereken ayarları öğrendikten sonra yapacağımız bankın bir parçasını CNC için hazır hale getirip, kesim işlemini gerçekleştirdik.