20 Ekim 2013 Pazar

   

    GEZİ STAJI

  Gezi stajımda bugün cam ustası olan Belgüzar Usta ile röportaj yapıp bir kaç küçük deneme yapacaktım. Karar verdiğim gibi Belgüzar Usta'nın küçük dükkanına gittim ve ilk olarak onunla konuşmaya başladım. 




Belgüzar Usta



  Belgüzar Usta ile konuşmaya başladığımda kendisine , kullandığı malzemeleri, aletleri ve uyguladığı yöntemleri öğrenmek üzere sorular yönelttim.

  İlk olarak kullandığı malzemeyi söyleyerek onun hakkında bilgi vermeye başladı. Kullanılan malzeme camdır ve cam silisli kumun eritilmesiyle elde edilir. Belgüzar Usta bu soruyu bitirmeden önce camın ne zaman bulunduğu hakkında da bilgi verdi. Camın aslında ilk defa ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmese de M.Ö.1551-1527 yılları arasında bulunduğunu söyledi.
  Belgüzar Usta daha sonra kullandığı aletler hakkında konuşmaya devam etti. Kullanılan aletler ; değişik renklerde cam çubuklar , şalümo , mandrel (tel çubuk ), oksijen tüpü ve yapılan ürünlerin soğumasına yardımcı olan özel bir soğutma kumu kullandığını söyledi.
  Cam ustamız Belgüzar Usta ile röportajım bittikten sonra kendisi bana bazı yöntemlerle yapabilceğim küçük şeyleri göstererek denememe izin verdi.


Boncuk yapımı gösterimi




  • Boncuk yaparken ilk olarak oksijen tüpünü açarak şalimo üzerine gelen ateş ayarlanıyor. Daha sonra cam çubuklardan bir tanesi alınarak yavaşça ayarlanan ateşe doğru yaklaştırılıyor. Cam çubuk gelen ateş ile erimeye başlıyor. Erime başladıktan sonra bir elde cam çubuk bir elde de mandrel adı verilen tel çubuk bulunuyor. Cam çubuk erimeye başladığında mandrel üzerine akıtılıyor ve boncuğun şeklini alması için bu erime anında mandrel devamlı olarak çevriliyor. Bu işlemde bittikten sonra yapılan boncuk soğumaya bırakılıyor.
                                                 
                                               
        


Boncuk yapımı denemesi :)

  Belgüzar Usta son olarak cam üfleme sanatını göstererek onu da denememde yardımcı oldu. Cam üfleme sanatında ilk olarak cam çubuklardan biri alınarak şalümodan gelen ateşle birlikte ucu eritiliyor ve istenilen ölçüye gelene kadar çubuğa üfleniyor. Fakat bu üfleme işleminin çok sert bir şekilde olmaması gerekiyor. Üfleme işlemi de bittikten sonra cama son şeklini vermek için gerekli el aletlerini kullanarak işleme son veriliyor.
  Cam Ustamız bu işlemide gösterip bitirdikten sonra bir cam çubuğu da benim için hazırlayarak denememe yardımcı oldu ve bana küçük bir tüp yaptırdı. Cam tüp yapma işlemlerimiz bittikten sonra Belgüzar Usta tüpün keskin ucunu şalimoda bulunan ateş yardımıyla ısıtırak yok etti.




  Bu işlemde bittikten sonra dükkandan ayrıldım. Sanatçılar Çarşısından ayrılırken diğer dükkanlardan bağımsız bir binanın altında bulunan heykeltraş ustasının çalışması bende merak uyandırdı ve gezi stajımda bu zanaatinde bulunmasınıda istiyordum. Bu yüzden bir sonra ki gün tekrar buraya gelip usta ile konuşmaya karar vererek günümü sonlandırdım.






2 yorum:

  1. merve hanım gittiğiniz atölye tam olarak nerede adresini verebilirmisiniz?

    YanıtlaSil
  2. merve hanım gittiğiniz atölye tam olarak nerede adresini verebilirmisiniz?

    YanıtlaSil